Zelf een hulpmiddel kopen is populair

Zelf een hulpmiddel kiezen heeft de voorkeur van de meeste zorgconsumenten, blijkt uit onderzoek. Bijna 50% koopt zelf (of via een PGB) een scootmobiel, rollator, rolstoel of ander hulpmiddel. We geven een overzicht van veelgebruikte (en best beoordeelde) hulpmiddelen.

Mensen geven duidelijk de voorkeur aan het zelf kopen van hulpmiddelen tegenover aanvragen via de wet. Er zijn twee manieren om via de wet hulpmiddelen aan te vragen, namelijk de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en het Persoonsgebonden budget (PGB). De Wmo regelt dat mensen met een beperking de voorzieningen, hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Je kunt Wmo-hulp aanvragen bij je gemeente. Een PGB is een bedrag waarmee je zelf zorg kunt regelen.

Hulpmiddel kopen

Veel zorgconsumenten kopen echter hulpmiddelen zonder daarbij de Wmo of het PGB in te schakelen, terwijl hulpmiddelen rond mobiliteit en vervoer vaak wel door de Wmo of via het PGB vergoed worden. De verklaring ligt hem in het feit dat mensen zelf willen kiezen, wat binnen de Wmo niet kan. En die eigen keuze heeft wellicht geleid tot het hoge gemiddelde tevredenheidscijfer van het onlangs aangeschafte middel: een 7,8.

Welke hulpmiddelen zijn er?

Wanneer het om hulpmiddelen gaat hoef je niet meer te denken aan rolstoelen, loopkrukken en scootmobielen in saaie, neutrale kleuren. De gevarieerde keuze zorgt er echter ervoor dat je als consument door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig hebben websites als bol.com handige overzichten gemaakt. We geven je hier een selectie van de veel gebruikte en best beoordeelde hulpmiddelen: