Wereldkankerdag: wat kun je doen?

Ben jij ziek (geweest), heeft iemand in je omgeving kanker (gehad) of heb je een dierbare aan kanker verloren? Weet dan dat er een breed aanbod aan zorg, ondersteuning en begeleiding beschikbaar is. Het motto van Wereldkankerdag 2018 is dan ook: Wat heb jij nodig? 

Wanneer je met kanker wordt geconfronteerd, staat je wereld op z’n kop. De ziekte en de behandeling daarvan hebben niet alleen een enorme impact op het lichaam, maar zijn voor veel mensen ook emotioneel en sociaal zeer ingrijpend. In Nederland spannen vele organisaties zich in om kanker te voorkomen, tijdig op te sporen en te behandelen. Daarnaast kun je op vele plekken terecht voor psychosociale ondersteuning en begeleiding. Op Wereldkankerdag, 4 februari, slaan al deze organisaties de handen ineen om aandacht te vragen voor de impact van kanker.

“Wanneer je met kanker wordt geconfronteerd, staat je wereld op z’n kop.”

Wat kun jij doen?
Ben jij ziek (geweest), heeft iemand in je omgeving kanker (gehad) of heb je een dierbare aan kanker verloren? Weet dan dat er een breed aanbod aan zorg, ondersteuning en begeleiding beschikbaar is. Op en rondom Wereldkankerdag zijn daarvoor de volgende activiteiten georganiseerd:

  • Bezoek een van de evenementen die in het hele land gehouden worden voor mensen die, op welke manier dan ook, met kanker zijn geconfronteerd. Bezoek een open dag, geniet van een verwenmoment of laat je informeren over psychosociale zorg bij kanker. Op de interactieve landkaart zie je welke organisaties hun deuren open zetten.
  • Vraag het de expert: Heb je behoefte aan een luisterend oor of aan informatie over wat je kunt doen om het risico op kanker te verkleinen? Wil je weten hoe je de regie over je eigen behandeling kunt houden? Wil je graag in contact komen met lotgenoten? Op Wereldkankerdag, 4 februari, zit het expertteam klaar voor al je vragen over preventie, onderzoek, behandeling en psychosociale (na)zorg.
  • Help mee om de impact van kanker onder de aandacht te brengen door tussen 2 en 4 februari je profielfoto op sociale media op z’n kop te zetten.
  • Laat de mensen om je heen weten wat jij nodig hebt om met de situatie om te gaan of vraag aan anderen wat zij nodig hebben. Hiervoor kun je de hashtag #wathebjijnodig of #wereldkankerdag gebruiken.

Over Wereldkankerdag
Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, staat van het ene op het andere moment je wereld letterlijk en figuurlijk op zijn kop. Dat geldt voor jezelf, maar ook voor je gezin, familie, vrienden en andere naasten. Naast medische zorg is ook ondersteuning op andere gebieden van belang. Denk hierbij aan bijvoorbeeld voedingsadvies bij een operatie of chemokuur, fysiotherapie voor een zo goed mogelijke conditie, advies bij vragen over werk, gezin en sociale contacten en begeleiding bij het verwerkingsproces.

Wereldkankerdag is bedoeld om het bewustzijn rondkom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen. Maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker en hun omgeving te onderstrepen. Kijk voor meer informatie op www.wereldkankerdag.nl