Uitbehandeld en palliatieve zorg, dit hebben ze met elkaar te maken

“We kunnen je niet meer genezen.” Of: “je bent uitbehandeld.” Het zijn schokkende woorden, waar je misschien al bang voor was en die je nooit hoopte te horen. Toch hoeft het niet te betekenen dat er geen behandeling meer is of dat je onmiddellijk doodgaat. Maar wat betekent het dan wel? Wat hebben uitbehandeld en palliatieve zorg met elkaar te maken? 

Wanneer je bent uitbehandeld, verwacht de arts dat er geen zinvolle behandeling meer is om je te genezen. Of hij schat in dat de nadelen van een behandeling groter zijn dan de voordelen. Uitbehandeld zijn wil dus eigenlijk zeggen dat er geen curatieve behandeling (een behandeling die gericht is op genezing) meer mogelijk is. Uitbehandeld zijn, wil dus niet per sé zeggen dat je snel komt te overlijden. Met een ongeneeslijke ziekte kun je nog lang leven, dat hangt erg af van je persoonlijke situatie.

Palliatieve behandeling

De boodschap dat je bent uitbehandeld wil ook niet zeggen dat een arts of specialist niets meer voor je kan betekenen. Je blijft dan ook bij je specialist onder behandeling. Hij monitort hoe de ziekte zich ontwikkelt en richt zich op het verminderen of voorkomen van bijkomende klachten. Dit wordt een palliatieve behandeling genoemd: een behandeling die gericht is op kwaliteit van leven in de laatste levensfase. Hiermee wordt het leven met een ziekte draaglijker en comfortabeler. Denk bijvoorbeeld aan pijnbestrijding door medicijnen of chemotherapie om je leven te verlengen.

‘Palliatieve zorg draait om leven toevoegen aan de dagen in plaats van dagen toevoegen aan het leven’

Uitbehandeld en palliatieve zorg

Als je te horen hebt gekregen dat je bent ‘uitbehandeld’ omdat de ziekte niet meer te genezen is, kom je in aanmerking voor palliatieve zorg. Palliatieve zorg is zorg voor mensen met een ongeneeslijke, levensbedreigende ziekte die erop gericht is om de kwaliteit van leven te verbeteren van zowel patiënten als naasten. Bij palliatieve zorg ligt de focus niet op genezing, maar op het verminderen van klachten. Dit zijn niet alleen lichamelijke klachten, maar palliatieve zorg biedt ook steun en aandacht bij klachten van psychische, sociale of spirituele aard.

Palliatieve zorg wordt weleens verward met terminale zorg, maar palliatieve zorg is breder dan terminale zorg. Wie terminaal is, heeft een levensverwachting van minder dan drie maanden. Terminale zorg beslaat dus alleen de laatste periode.
Bij palliatieve zorg hebben patiënten vaak een langere levensverwachting. De zorg richt zich niet alleen op lichamelijke en psychische begeleiding, maar op het totale plaatje. Denk bijvoorbeeld ook aan sociale en spirituele begeleiding en hulp voor naasten. Naast een optimale verzorging en verpleging, helpt palliatieve zorg ook bij levensvragen en zingeving.

Wil je meer weten over palliatieve zorg? Dit zijn de drie meest gestelde vragen

Palliatieve zorgverleners

In de palliatieve zorg werken veel verschillende zorgverleners die je kunnen helpen. Als je bent uitbehandeld en palliatieve zorg nodig hebt, hangt veel af van je persoonlijke situatie. Heb je hulp? Ben je thuis? Waar heb je behoefte aan?

Zorgverleners die je hierbij kunnen helpen, zijn bijvoorbeeld de huisarts, wijkverpleegkundige, palliatieve consulent, vrijwilliger, thuiszorg, fysiotherapeut, geestelijk verzorger of diëtist. De afgelopen jaren is palliatieve zorg sterk verbeterd. Voor zorgverleners is er veel bijscholing.

Veel mensen ontvangen het liefst thuis palliatieve zorg. Dat kan soms erg intensief zijn voor degene die ziek is of de naasten die mantelzorgt. Wanneer het allemaal even te veel wordt, kun je een beroep doen op een externe partij. Er zijn genoeg speciale instellingen die zich richten op palliatieve zorg en/of zich hierin gespecialiseerd hebben. Zo kun je terecht in een  verpleeghuis of op een speciale afdeling binnen het ziekenhuis. Een andere vorm van opvang is het hospice, die je herkent aan de huiselijke sfeer. Als je terminaal ziek bent kun je hier tot aan het overlijden worden verzorgd door de vrijwilliger en zorgprofessionals die er werken.

Zoek je een zorgverlener? Hier vind je palliatieve zorg in jouw regio

Pal voor u, patiëntenvoorlichting over palliatieve zorg

Palliatieve zorg is voor veel mensen een weinig bekende vorm van zorg voor mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten. Pal voor u wil dit graag verbeteren door informatie en ervaringen te delen over omgaan met ongeneeslijke en levensbedreigende ziekte, o.a. via palvooru.nlHier zie je wat Pal voor u nog meer doet aan patiëntenvoorlichting over palliatieve zorg. 

Wil je regelmatig informatie over palliatieve zorg en omgaan met een ongeneeslijke ziekte ontvangen? Schrijf je hier in voor de Pal voor u-nieuwsbrief en volg Pal voor u op Facebook en Twitter.

 

Bronnen: www.tegenkanker.nl , www.kanker.nl