5 tips voor het omgaan met verlies

Na het overlijden van een dierbaar persoon ervaar je veel gevoelens en gedachten. Deze emoties zijn een gezonde reactie hierop en wordt rouw genoemd. Rouw vindt bijvoorbeeld plaats bij het verlies van een dierbaar persoon. Hoe kun je omgaan met verlies? We geven je 5 tips.


1. Voel het verlies
Laat de emoties toe. Verdriet, boosheid en de angst horen er nu eenmaal bij. Sta toe dat je je heel rot voelt en huil als je voelt dat je wilt huilen. Het wegstoppen van deze gevoelens zorgt ervoor dat ze ooit dubbel hard terug zullen komen.

2. Zoek steun bij anderen
Het zoeken van steun bij anderen kan het rouwproces doen versnellen. Het praten over wat je bijvoorbeeld zal missen wat je verloren hebt doet meestal goed. Bespreek de verdrietige momenten, of juist de goede die er altijd waren.

3. Zoek afleiding
Zoals gezegd is het toestaan van emoties heel belangrijk. Toch is het fijn om soms even ergens anders aan te denken. Zoek bijvoorbeeld afleiding door van de natuur te gaan genieten, te gaan sporten of om te werken. Het is belangrijk om weer te lachen met anderen.

4. Blijf doorleven
Ben je bewust van het feit dat jouw leven doorgaat. Het hebben van verdriet is belangrijk, maar bedenk je ook dat je voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen, door moet gaan.

5. Zoek hulp
Je emoties en gedachten delen met anderen doet een mens in rouwproces vaak goed. Het kan voldoende zijn om deze te delen met mensen uit de directe omgeving. Wanneer dit niet het geval is, zou je professionele ondersteuning kunnen zoeken. Na enkele gesprekken heb je wellicht je rust weer terug.

Boek: Hulp bij verlies en verdriet
Wil je meer tips voor het omgaan met verlies? Helpen bij verlies en verdriet is een gids voor het gezin en de hulpverlener. Dankzij de talloze concrete tips voor de rouwende én zijn omgeving is het een heel praktisch instrument voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt.

Bron: Dialogisch.nl