Ongeneeslijk ziek: Hoe vertel je het de kinderen?

Wanneer je te horen krijgt dat je ernstig ziek bent, kom je voor een moeilijke opgave te staan: hoe vertel je dit slechte nieuws aan je kinderen?

Voordat je dit gesprek aangaat, is het belangrijk dat je het gesprek voorbereidt en rekening houdt met het karakter en de leefwereld van je kinderen.

De voorbereiding

Bespreek samen met je partner, of een ander familielid, hoe je het aan gesprek aan gaat pakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende punten:

  • Wie gaat het vertellen?
  • Wanneer ga je het vertellen?
  • Wat wil je precies gaan vertellen?
  • Hoe ga je dit zeggen: welke woorden kies je?
  • Vertel je het je kinderen apart van elkaar of samen?

Belangrijk bij het voorbereiden hierbij is dat je goed nadenkt over de leeftijd van je kinderen en wat zij al hebben meegemaakt, zodat je de manier waarop je het vertelt hieraan kunt aanpassen.

Het gesprek

Als je het gesprek besluit te gaan voeren is het belangrijk dat je rekening houdt met wat je kind moet, kan en wil weten. Dit klinkt misschien wat vaag, maar het gaat erom dat je goed bedenkt welke informatie je kinderen nodig hebben om te begrijpen wat er aan de hand is of  wat er gaat gebeuren, dat je dit op een manier formuleert zodat je kinderen het begrijpen en dat je rekening houdt met de verschillende behoeftes van je kinderen. Dit laatste kan namelijk verschillen bij kinderen: het ene kind wil niet te diep op de ziekte in gaan, terwijl het andere kind alles wil weten en vragen blijft stellen.

Bij het vertellen aan de kinderen is het dus belangrijk dat je het gesprek voorbereidt en je bewust bent van de verschillende manieren waarop je kinderen deze informatie kunnen verwerken. Als je dit doet, leidt dit hopelijk tot een fijn gesprek.

Meer weten? Lees Als ik er niet meer ben: kinderen voorbereiden op het overlijden van hun ouder’ van Riet Fiddelaers-Jaspers: een klein boekje dat je in korte tijd veel tips en informatie geeft.