Hoe word je gezond ouder? 4 tips van Foppe de Haan

Foppe de Haan (75)  weet wel dat het leven eindig is. Hij verloor op jonge leeftijd zijn moeder, ze was psychisch ziek. Toch is hij niet dagelijks bezig met doodgaan. Wel met gezond ouder worden. Hoe dan? 4 tips van Foppe de Haan.

Foppe de Haan is bekend geworden als trainer van voetbalclub SC Heerenveen. De laatste jaren stond hij als adviseur van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal mede aan de wieg van hun succes. Ook is Foppe ambassadeur van Stichting Langs de Zijlijn. Met deze stichting vraagt Ingeborg Lups-Dijkema aandacht voor de gevolgen voor kinderen uit een gezin waar een ouder kanker heeft. Ook is hij  beschermbeer van het Foppe Fonds dat zich inzet voor kinderen met een beperking voor wie sporten niet vanzelfsprekend is.

Ondanks zijn hoge leeftijd is hij nog heel actief. Hoe doet hij dat? 4 tips van Foppe de Haan voor gezond ouder worden:

  1. Eet en drink goed

“Je hebt in de eerste plaats geluk nodig. Hoe je gebouwd bent, je genen; dat heb jij niet geregeld, dat heb je meegekregen. En dan: hoe ga je met je lijf om? Goed eten en drinken, daar let ik wel op. Ik eet niet meer dan dat ik lust en ik eet hartstikke gezond. Maar het is niet zo dat ik het op een weegschaaltje leg. Als ik vandaag wat teveel heb gegeten, dan eet ik morgen wat minder. Daar ben ik hartstikke consciëntieus in.”

  1. Beweeg elke dag minstens 30 minuten

“Je moet het zweet op de kop hebben staan. Dat is goed voor je lijf, maar ook voor je hersenen, volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Ik beweeg al mijn hele leven lang. Als trainer ben je altijd aan het meedoen, aan het voordoen, aan het rennen. Dat neemt wel wat af, want ik ben wat minder vaardig en wat stijver geworden.”

  1. Zorg voor een goede arbeid-rust verhouding

“In mijn vak is dat ongemeen belangrijk. Want je bent hartstikke druk, daar word je moe van. Zowel fysiek als in je hoofd. Je moet voortdurend je aandacht erbij houden, een opstelling maken, uitleg geven aan de pers. Ze zitten altijd achter je aan. Dus op tijd naar bed en goed slapen is heel belangrijk.”

  1. Blijf onder de mensen

“Toen ik stopte met mijn werk als trainer, ben ik altijd door gegaan. Contact met mensen hebben, niet eenzaam zijn. Je moet eigenlijk altijd onderweg zijn. Je mag weleens een dag achterover leunen, maar je moet niet achter de geraniums gaan zitten van ‘nou ben ik klaar’. Want dan is het ook snel over. Ik vind dat je altijd nieuwsgierig moet blijven.”

Foppe relativeert: “Je bent altijd afhankelijk van je omstandigheden en van je omgeving. Als mijn vrouw ernstig ziek zou zijn of dement, dan zou mijn leven er ook totaal anders uitzien. Het gaat zoals het gaat, je bent nooit alleen op de wereld.”

Lees het hele interview met Foppe de Haan  

Pal voor u magazine 8 is hier verkrijgbaar.