Hoe help je iemand in rouw? 5 tips

Iemand helpen in rouw kan erg lastig zijn. Vaak wil je wel helpen maar weet je niet hoe je het beste kan reageren. Geert Hulsemans, rouwbegeleider, geeft advies over wat vrienden en familie voor een naaste kunnen betekenen. Geert Hulsemans geeft in ieder geval wel al de sleutel tot het omgaan met verlies; namelijk praten.

 • Er valt niets te doen
  Veel mensen proberen een oplossing te zoeken voor het probleem, namelijk dat iemand in rouw is. Je wil dat de ander zich goed voelt. Het verwerkingsproces is echter ook nodig, dus probeer dat ook niet weg te nemen.
 • Bied praktische hulp aan
  Zonder de oplossing te zoeken kun je toch hulp bieden. Denk aan essentiële behoeften, zoals boodschappen doen en koken. Bied het aan en laat de ander vrij om er op in te gaan.
 • Toon dat je aan de overledene denkt
  Stuur een briefje, kaartje of telefoontje op de sterf- of verjaardag van de overledene. Voor de rouwende kan dit voor erg veel steun zorgen.
 • Maak geen beloften die je niet nakomt
  Kreten als ‘ik bel je nog wel’ of ‘ik kom binnenkort wel langs’ zijn we snel geneigd te roepen maar minder snel na te komen. Dat is ook heel begrijpelijk, want we willen iemand geruststellen, maar het kan ook zorgen voor een teleurstelling. Ga dan liever echt langs of stuur een kaartje.
 • Volg je hart
  Wanneer breng je het onderwerp ter sprake en wanneer niet? Doe wat je hart je ingeeft, als je voelt dat je iets moet doen, doe het dan. Vraag hoe de rouwende zich nu voelt, of je iets kan doen. Het is aan de rouwende om duidelijk te maken of diegene er graag over praat of niet.

Wil je nog meer tips? Hier lees je tips over hoe iemand te troosten.

Bron: Goed Gevoel