Hoe bereid je het gesprek met de huisarts voor?

Je volgende gesprek met de huisarts staat gepland en jullie gaan het bijvoorbeeld hebben over het behandelplan. Hoe zorg je er dan voor dat je alles uit dit gesprek haalt om met een goed gevoel de deur achter je dicht te trekken? Pal voor u geeft tips.


1. Maak van tevoren een lijstje met vragen

Zo zorg je ervoor dat je niets vergeet te vragen tijdens het gesprek en er geen vraag onbeantwoord blijft. Niet helemaal zeker of je alles wat je wilt vragen hebt opgeschreven? Vraag dan je partner of een andere dierbare om hulp, zij kunnen je dan helpen het lijstje compleet te maken.

2. Houd een pen en notitieboekje bij de hand

Niet alleen handig voor het noteren van een eventuele vervolgafspraak. Als je wat aantekeningen maakt tijdens het gesprek kun je ze thuis nog eens op je gemak doorlezen. Tijdens zo’n gesprek vliegt de tijd en komt er van alles op je af. Het kan rust geven alles daarna nog eens voor jezelf door te nemen.

3. Neem iemand mee

Ben je zenuwachtig voor het gesprek? Neem dan een dierbare mee voor ondersteuning. Diegene kan niet alleen helpen met het stellen van de juiste vragen, maar kan ook helpen bij het maken van belangrijke notities. Zo kunnen jullie de taken verdelen en sta je zelf iets minder onder druk.

4. Neem het op

Op alle smartphones zit tegenwoordig wel een opnamefunctie, heel handig, want op deze manier kun je makkelijk je gesprek bij de dokter opnemen. Vraag van tevoren wel even of de arts dit ook oké vindt, maar in principe hoeft het geen probleem te zijn. Bij het maken van een opname hoef je geen notities te maken, waardoor je misschien net wat relaxter in je gesprek zit en alle aandacht kunt besteden aan het luisteren en antwoorden.

Wil je nog meer tips lezen? Vraag dan nu het gratis e-book van Anne-Marie de Ruiter aan met tips voor een goed gesprek met je zorgverlener: Gratis e-book.