Column: Wijzer uit de crisis

We zitten samen op het podium. Ons publiek bestaat uit een grote groep verpleegkundigen en een enkele arts. Ik vraag haar wat haar is overkomen.

Ze kreeg borstkanker, chemotherapie, een amputatie, is gescheiden en heeft haar baan als hoogleraar moeten opgeven. Dat laatste is min of meer toevallig, maar toch. Haar verdriet en boosheid heeft ze omgezet in een ongekende hoeveelheid creativiteit. Ze schildert haar geschonden lijf in felrood en blauw, schildert haar onmacht en haar woede. Over haar scheiding schrijft ze gedichten.

Niet alleen nieuw verdriet, ook oud verdriet komt naar boven. Ze schildert en dicht net zo lang totdat het op is. De toehoorders hangen aan haar lippen. Er komt een vraag uit de zaal. ‘Mevrouw, bent u er ook rijker door geworden?’ Lichtelijk onthutst schiet ze in de lach. ‘Rijker? Geen idee. Maar dan had ik die beker toch liever aan me voorbij laten gaan!’

Er zijn mensen die van rouw, verdriet, kanker of een andere crisis emotioneel rijker worden. Zolang je dat zelf zo ervaart, is dat natuurlijk ook zo. Maar dat geldt niet voor iedereen. Je wordt ook kwetsbaarder. Bent gebutst en beschadigd. En dan is het pijnlijk als anderen als vanzelfsprekend aannemen dat je er sterker en zelfs rijker door wordt. En toch gloort er hoop. Want het kan zomaar zijn dat je na verloop van tijd ontdekt dat je meer diepgang ervaart, dingen gaat doen die je echt belangrijk vindt. Dan ben je niet rijker, maar wel wijzer geworden!

 

Deze column is verschenen in het boek ‘By Nel; 51 columns in het teken van veerkracht’. Hierin zijn 51 columns gebundeld die in het teken staan van veerkracht. Ze weerspiegelen momenten van warmte, humor, pijn en hoop. Daarnaast bieden ze stof tot nadenken en hopelijk ook steun.

De columns zijn geschreven door psycholoog en schrijver Nel Kleverlaan voor de Facebookpagina van ’t Praethuys, inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Daarnaast heeft Nel zich jarenlang ingezet voor onder andere de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) de stichting Verdriet door je Hoofd en de website www.kankerspoken.nl.

By Nel is nu te koop voor 10 euro! (+ eenmalig € 3,50 verzendkosten) op de website.