Column: Overpeinzingen

‘Weet je’, zegt ze, ‘achteraf denk ik wel eens, is hij niet veel te ver gegaan?’ Het is een opmerking die niet op zichzelf staat en tot nadenken stemt. 

Het liefst willen we gezond oud worden, fysiek nog lang lekker in je vel en met een sprankelende geest. Maar wat als dat niet zo is? En hoe kijken dokters tegen dit soort zaken aan?

Mensen die ernstig ziek zijn verleggen grenzen. Soms tegen beter weten in. ‘Doe mij toch maar die experimentele behandeling of die extra chemo.’ Een logische reactie, want wie wil er nou dood? Ook dokters vinden het heel moeilijk. Liever een behandeling dan te concluderen dat het eigenlijk geen zin meer heeft. Ook dat is logisch want dokters zijn opgeleid om te genezen. Lukt dat niet, dan is dat ook voor hen moeilijk te verteren.

Toch is het goed om na te denken over wat je nou echt wilt. Medicijnen waar je hondsberoerd van wordt, terwijl je er misschien twee maanden langer door leeft? Drie keer in de week met je doodzieke lijf naar Duitsland omdat je denkt dat ze het daar beter weten? Jezelf op een streng dieet zetten, terwijl je snakt naar een glaasje wijn? Nee, je hoort mij niet zeggen wat wel of niet moet. Wie ben ik om daar een mening over te hebben? Maar misschien geniet je wel meer als je kiest voor kwaliteit. En daar is durf voor nodig, want alles kan, maar niet alles moet.

 

Deze column is verschenen in het boek ‘By Nel; 51 columns in het teken van veerkracht’. Hierin zijn 51 columns gebundeld die in het teken staan van veerkracht. Ze weerspiegelen momenten van warmte, humor, pijn en hoop. Daarnaast bieden ze stof tot nadenken en hopelijk ook steun.

De columns zijn geschreven door psycholoog en schrijver Nel Kleverlaan voor de Facebookpagina van ’t Praethuys, inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Daarnaast heeft Nel zich jarenlang ingezet voor onder andere de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) de stichting Verdriet door je Hoofd en de website www.kankerspoken.nl.

By Nel is nu te koop voor 10 euro! (+ eenmalig € 3,50 verzendkosten) op de website.