Hoe reageert je omgeving? 3 onverwachte reacties

Hoe reageren vrienden, familie of buren op het bericht dat je niet meer beter wordt? De een probeert je te mijden, terwijl de ander doet of er niets aan de hand is. Drie onverwachte reacties die je kunt krijgen.

1. ‘Ik durf niet te vragen hoe het gaat’

Veel mensen schrikken er voor terug om contact te zoeken met iemand die binnen afzienbare tijd zal overlijden. Ze weten niet goed hoe ze zich in het contact moeten gedragen. Meestal omdat ze bang zijn het fout te doen.

Tip: Maak zelf duidelijk of je prijs stelt op contact. Zeg bijvoorbeeld dat je hoopt dat de ander iets van zich laat horen of  binnenkort langskomt.

Nog een tip: Je hoeft niet altijd te wachten tot iemand jou opbelt. Wees niet bang om zelf het initiatief te nemen.

2. ‘Nee hoor, met mij gaat alles goed’

Deze mensen uit je omgeving vinden het moeilijk om hun positie te bepalen. Ze gaan juist extra attent doen of ze proberen je zoveel mogelijk te ontzien. Ze weten vaak niet wat van hen verwacht wordt, maar ze willen zich niet opdringen.

Tip: Probeer belangstelling op te brengen voor de mensen met wie je contact wil houden.


3. ‘De nicht van mijn buurman had ook kanker en nu is ze weer beter’

Er zijn ook mensen die net doen alsof er niks aan de hand is. Ze vinden dat je positief moet blijven. Soms komen ze met goedbedoelde maar ongevraagde adviezen aanzetten. Of ze komen aan met verhalen over anderen met een levensbedreigende ziekte.

Tip: Wees niet bang te zeggen dat jouw ziekte niet de ziekte is van die oom, neef of achterbuurvrouw waar je bezoek het over heeft en die wel beter zijn geworden of nog véél zieker waren.

Nog een tip:  Laat je niet in een situatie brengen, waar je zelf geen behoeft aan hebt. Probeer nee te zeggen. Dat is in het beging best moeilijk, maar door het vaker te doen, gaat het je steeds gemakkelijker af.

Gelukkig loopt het niet altijd zo!
Je zult merken dat er ook mensen zijn, die je precies blijken aan te voelen. Dat sommige contacten juist verdiepen of dat sommige vriendschappen hechter worden. Deze mensen kunnen veel voor jou betekenen.

 

Bron: Als je weet dat je niet meer beter wordt, brochure KWF