5 tips voor verstandig googlen naar symptomen

Veruit de meeste Nederlanders doen het: googlen naar symptomen van hun (mogelijke) ziekte of aandoening. Maar als je het doet, doe het dan wel goed. Bekijk hier 5 tips.

Vijfentwintig procent van de mensen vindt het moeilijk om te begrijpen wat de dokter hen vertelt tijdens een gesprek én 30% van de mensen is alweer vergeten wat de dokter zei als ze de deur uit lopen. Anne-Marie de Ruiter, ‘patiënt-van-beroep’, weet door haar ervaringen hoe ook jij voortaan verstandig kan googelen.

 1. Niet alles geldt voor iedereen
  Staan er persoonlijke verhalen op bepaalde websites? Je kunt er wat aan hebben. Maar ga er niet vanuit dat de medische feiten ook op jou betrekking hebben. Twee mensen met dezelfde klachten kunnen een totaal verschillende ziekte hebben. En bij twee mensen met dezelfde ziekte kan een heel andere behandeling passen.
 2. Neem niet te snel iets aan
  Kijk uit met websites die instantoplossingen geven. Klinkt het te mooi om waar te zijn, dan is dat het ook, dat geldt niet alleen op Marktplaats.nl. Kijk altijd wat de bronnen van een website zijn. Soms willen ze vooral iets aan je verkopen onder het mom van ‘gezond leven’ of ‘beter worden’.
 3. Laat je niet meeslepen
  Je googlet op een klacht en na een kwartier kom je uit op kanker? Besef dat vooral mensen met nare ervaringen van zich laten horen op internet. Laat je er niet te veel door meeslepen.
 4. Zeg het tegen je dokter!
  Veel behandelaars vinden het prettig dat patienten al informatie hebben gezocht voordat ze de spreekkamer in komen. Ze zijn dat ook al gewend. Maak je je zorgen om iets wat je op internet gevonden hebt? Dat kun je gewoon aan je arts of een andere zorgverlener voorleggen.
 5. Weet wat je zoekt
  Iedereen kan iets op internet zetten. Bedenk waar je naar op zoek bent. Wil je ervaringen van andere mensen lezen? Die vind je op veel plekken. Maar als je echt medische informatie wilt, kijk dan alleen op betrouwbare en onafhankelijke sites. Die zijn bijvoorbeeld van de overheid, ziekenhuizen en beroepsverenigingen.

Meer tips om een betere weg in de zorg te vinden? Anne-Marie schreef het boek Ja dokter, nee dokter. Het is geschreven met een flinke dosis humor, maar staat vol met handige informatie, invulformulieren en talloze tips.  Voor de vele mensen die net als haar meer in de zorg rondtobben dan nodig.